A levágott faágak nagyon sok helyet foglalnak el és igen lassan bomlanak le a természetben.

Ledarálva a faágak, gallyak, levelek, gyökerek jóval kevesebb helyet foglalnak el. A kicsiny, körömnyi darabokra aprított fa biológiai lebomlása jelentősen gyorsabb..

Az ágdarálás végtermékét otthon nagyszerűen használhatjuk komposztálásra. Beültetett felületek takarására is igen hasznos: csökkenti a gyomosodást, javítja a talaj vízgazdálkodását.

Nagyüzemi mennyiségben, biomassza erőművekben elégetésével elektromos áramot állítanak elő.

Ökológiai és biológiai hatása is fontos. A zöld hulladék komposztálása, (darálása) a hagyományos égetéssel szemben, csökkenti a széndioxid kibocsátást, ill. megelőzi a nagy mennyiségű szálló por képződését.

Erőművi felhasználásánál, szabályozott körülmények között történik az égetés, a kibocsátott szennyezés jóval kevesebb, a felszabaduló hőenergiát kiválóan tudják hasznosítani.